top of page

Pienen koiran kanssa lentäminen Euroopassa

Päivitetty: 13. helmik.

Lue Natan ja Cocon kokemuksia siitä, millaista on pienen koiran kanssa lentäminen Euroopassa!

dog and girl in Fuerteventura
Nata & Coco Fuerteventurassa.

Olen matkustellut koirani kanssa Euroopassa kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran matkustimme Portugaliin oleillaksemme siellä neljä kuukautta. Olin varannut ensimmäiselle kahdelle yölle majoituksen koiraystävällisestä Airbnb-asunnosta Lissabonin ulkolaidalta, mutta siihen etukäteissuunnittelu päättyikin. Olin päättänyt hoitaa kaiken muun sitten Portugaliin päästyämme, antaa virran kuljettaa. Vaikka olin muuten näin avoimin mielin lähdössä matkaan, lentomatkustamiseen koiran kanssa olin varautunut hyvin.


Koiran kanssa lentäminen ensimmäistä kertaa oli jännittävää. Olin matkalla yksin, enkä ollut ihan varma, mitä matkapäivä toisi tullessaan. Vaikka itse olin kokenut matkaaja, koiran kanssa stressasin kaikkea lentokentän turvatarkastuksen sujuvuudesta kantokassin mittoihin. Aloitin valmistelut hyvissä ajoin, hankin koiralle passin ja otin selvää tarvittavista rokotuksista. Koirani on 6-kiloinen, joten hän voi matkustaa lentokoneen matkustamossa. Joitain viikkoja ennen matkaa aloin totuttaa koiraa kantokassiin menemiseen ja siellä olemiseen. Hankin myös koiralleni hänen ensimmäisen kaulapantansa, ja kaiverrutin siihen nimilaatan, jossa oli puhelinnumeroni kansainvälisessä muodossa.



Lentokentällä ja lennolla

Monia tämä huvittaa, mutta lentäessään koira on oikeastaan ylimääräinen käsimatkatavara - kustantaa saman verran, ja sijoitetaan edessä olevan istuimen alle. Minun koirani kantokassi ei virallisesti mahtunut lentoyhtiön asettamiin mittoihin, joten lueskelin keskustelupalstoja ja lentoyhtiön määräyksiä, sekä jännitin mahdollisuuksiani saada kassi koneeseen muutamista ekstrasenteistä huolimatta. Lentokentällä koiraa tai kassia ei mitattu eikä punnittu, ja henkilökunta tuntui suhtautuvan koiraan viileän välinpitämättömästi. Pyysin ohjeita henkilökunnalta esimerkiksi siihen, kuinka turvatarkastuksesta kuuluu mennä koiran kanssa läpi, ja ohjeeksi sain, että ”samalla tavalla kuin vauvan kanssa - syliin vaan”.



koira lentokentällä

Lentäminen itsessään sujui mutkattomammin kuin olin pelännyt. Koira rauhoittui nukkumaan noin tunnin sisällä lähdöstä, ja pysyi pientä pyörimistä lukuunottamatta rauhallisena. En uskaltanut jättää koiraa paikalleni käydäkseni esimerkiksi vessassa, ja tarkkailin koko ajan, näkyykö kassissa liikettä. Itselleni ei siis mikään rentouttavin kokemus, mutta pääasia oli, että kaikki sujui hyvin. Portugaliin saapuminen oli hämmentävän yksinkertaista. Hain rinkkani hihnalta, ja kävelin koirineni ulos lentokentältä. Olin odottanut edes jonkinlaista tarkastusta, mutta sitä ei koskaan tullut, ja näin olimme saapuneet perille.


Sittemmin olen lentänyt koiran kanssa takaisin Suomeen, Espanjaan, Espanjasta Kanariansaarille, sieltä takaisin Manner-Espanjaan ja Saksan kautta Suomeen. Joillakin lentokentillä olen päässyt esittelemään koiran passia, ja kerran turvatarkastuksen portista pyydettiin menemään niin, että minä menen ensin, ja puolisoni ojentaa koiran minulle portin läpi toiselle puolelle. Olemme nauttineet myös lentokenttäloungeista, joskin joissain kaupungeissa koiran tulee olla loungessa ollessaan kantokassissa.



Lentopäivä ja koiran matkatavarat

En itse ole lääkinnyt koiraani lennoille millään tavalla. Olen varautunut vesikupilla, herkuilla, yhdellä lelulla ja passilla. Suurinta päänvaivaa ovat aiheuttaneet matkojen kestot, sillä lennon pituuteen pitää laskea myös molemmissa päissä lentokentillä vietetty aika. Mikäli lentoon kuuluu välilasku, voi yhdensuuntainenkin matka venyä pitkäksi. Pissatukset olenkin pyrkinyt hoitamaan juuri ennen terminaaliin astumista. Koirani on vaan sen verran valikoiva, että kenttää ympäröivä asfalttiviidakko ei kelpaa hänen pissapaikakseen, ja joskus lähintä ruohoplänttiä tai puunjuurta on joutunut hakemaan.




Natan vinkit koiran kanssa matkustavalle


Vinkkeinä kaikille pikkukoiran kanssa lentäville antaisin seuraavat: yksinkin pärjää, mutta toisen henkilön kanssa on helpompaa. Omien kantamusten määrä kannattaa pitää rajallisena, sillä kentällä ja koneessa joutuu kantamaan välillä myös koiraa ja sen kassia. Kentällä voi olla stressaavaa, joten lentoa odotellessa kannattaa hakeutua johonkin rauhalliseen nurkkaan. Suurin osa kanssamatkustajista suhtautuu koiraan matkustamossa myönteisesti, joten rohkeasti matkaan!


 



Teksti & kuvat: Natalia

コメント


bottom of page