top of page

Koiran tuonti USAsta osa 3 - Pakolliset dokumentit ennen USA:sta lähtöä & saapuminen Suomeen

Päivitetty: 28. helmik.

Koiran tuonti USAsta - pakolliset dokumentit, OSA 3. Blogisarjan ensimmäisessä ja toisessa osassa pääset lukemaan tekstin kirjoittajan, tekstissä esiintyvien Pokan ja Mr. Freezen kanssa matkustaneen koirakasvattajan näkemyksiä koiran ostamisesta Atlantin takaa Suomeen sekä heidän kokemuksiaan koirien lennättämisestä ruumassa ja matkustamossa!



Teksti ja kuvat: Johanna Kämäräinen



Tässä kolmannessa osassa "Koiran tuonti Yhdysvalloista - pakolliset dokumentit ja saapuminen Suomeen" tutustutaan tuonnin pakollisiin papereihin, mitä pitää ottaa huomioon ennen lähtöä Yhdysvalloista ja miten toimia, kun lento on laskeutunut Suomeen?



Pennun oltava ennen lähtöä vähintään 15 viikkoa vanha


Ennen koirien tuontia Suomeen piti odottaa, että Poka tulee vähintään 15 viikon ikään. Nimittäin ilman rabiesrokotusta ei ole asiaa lennolle, ja sellaisen voi pennulle antaa aikaisintaan 12 viikon iässä. Tämän jälkeen tulee odottaa 21 päivän karenssi ennen kuin rokotus on voimassa. Varmistimme ajoissa, että myös Freezellä on rabiesrokote ajan tasalla.



Tarvitsetko apua matkustusdokumenttien kanssa?
Autamme sinua henkilökohtaisesti alk. 25€!





Terveystodistuksen hankkiminen korkeintaan 10 päivää ennen lähtöpäivää


Yhdysvalloista Eurooppaan matkustaessa koiralla tulee olla voimassa oleva USDA-hyväksytty terveyssertifikaatti, josta ilmenee mm. rabiesrokotteen ja ekinokokkoosilääkityksen voimassaolo. On tärkeää huomioida, että sertifikaatti on vain 10 päivää voimassa, joten sen kanssa ajoituksen tulee osua nappiin. Koiralle varataan eläinlääkäriaika, jolloin lääkäri täyttää paperit ja lähettää ne USDA:lle hyväksyttäväksi. Tämän voi tehdä elektronisesti. Tiedän tapauksia, joissa kaikki on ollut viittä vaille valmista lentoja myöten, mutta paperit eivät vain ole ehtineet tulla takaisin, joten niiden kanssa kannattaa olla tosi tarkkana.


Lisäksi Suomeen tullessa koira tarvitsee loishäädön ekinokokkoosia vastaan (esim. Dronbits), ja se tulee antaa 1-5 vuorokautta ennen Suomeen laskeutumista. Aikaero tekee tässä helposti tepposia, joten kannattaa laskea ajankohta tarkasti.







Jälleennäkeminen Mr. Freezen kanssa Helsinki-Vantaan lentoasemalla


Suomessa kaikki sujui rivakasti. Suomeen tullessa tietysti tarkastettiin taas minun passini, ja kipitimme Pokan kanssa reippaasti matkalaukkujen noutoon. Saapuessani sinne, matkalaukkuni pyöri jo hihnalla, se siis kainaloon ja tiskille kysymään onko ruumakoirani jo noudettavissa. Kuulin haukuntaa, joten oletin että on. Naisvirkailija vie minut hakemaan Freezeä, mutta yllätyksekseni ei se ollutkaan hän, joka haukkui! Siellä se laatikossa tuijotteli rauhallisesti minua sinisillä silmillään.




koira ruumassa



Omatoimisesti Tulliin lentokentällä


EU:n ulkopuolelta tullessa täytyy suunnata tulliin, jossa tarkistetaan koirien mikrosirut, paperit ja niistä maksetaan verot. Jos koira on oma, joka on lentänyt omistajan mukanaan edestakaisin, ei veroja tarvitse maksaa. Tässä tapauksessa koirat kuitenkin saapuivat ensimmäistä kertaa Suomeen, joten esitin niistä kauppakirjat ja maksoin verot. Molemmilta koirilta tarkistettiin myös paperit ja sirut, ja homma meni onneksi joutuisasti, koska kaikki oli kunnossa. Olin onneksi pyytänyt kaverin hakemaan minua, ja hän olikin pian vastassa.



Helsingistä kohti Tamperetta ja uusia seikkailuja


Helsingissä molemmat koirat tekivät heti tarpeensa ulos, mutta yllättävän siisti boksi oli Freezelläkin – vain vähän pissaa tullut lennolla. Freeze oli hieman järkyttynyt, mutta kuitenkin melko rauhallinen lennon jäljiltä. Tampereelle päästyämme vein Freezen uuteen sijoituskotiinsa ja annoimme molemmille tuontikoirille Axilur-kuurin sekä niskaan laitettavat liuokset mahdollisia kirppuja vastaan. Esimerkiksi giardia on vallan yleinen Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmassa, joten tuontikoiran ennakoiva loishäätö kannattaa suunnitella yhdessä eläinlääkärin kanssa.


Meidän reissumme sujui oikein hyvin ja mielestäni koirien kanssa matkustaminen on melko helppoa, kun tekee hyvää suunnittelua etukäteen ja ottaa selvää, mitä kaikkea vaaditaan liikkumiseen. Toki itsekin stressasin matkaa jonkin verran etukäteen, sillä en ollut edes itse matkustanut koskaan aiemmin Euroopan ulkopuolelle. Kyselin tutuilta vinkkejä, ja onneksi minulla on tsemppareita hengessä mukana!







Comments


bottom of page